Be Responsible Programme

A Berillium Tudományos és Technológiai Szövetség (BeST) üdvözli Önt „Legyen felelősségteljes” Berillium Termékgondozási Programjában. Ez a webhely bemutatja a berillium gyakori felhasználási módjait, valamint információkat és útmutatásokat nyújt a munkavállalók biztonságának javításához a berilliumot tartalmazó anyagok gyártása és feldolgozása során. A BeST képviseli a berillium Európai Unióba irányuló elsődleges importőreit. A „Legyen felelősségteljes” program részletes, angol nyelvű verzióját megtalálja a www.berylliumsafety.eu oldalon.

KAPCSOLAT

Beryllium Science & Technology Association AISBL

Rue Belliard 205

1040 Brüsszel

Tel: +32 (0)2 213 74 20

Email: info @ beryllium . eu

 

MI A

BERILLIUM?

A berillium egy természetben előforduló elem, amelyet ásványokból vonnak ki berilliumfém formájában. A tiszta berilliumfém szokatlanul magas olvadásponttal rendelkezik, és az összes szilárd, kémiailag stabil elem közül a legkönnyebb. A berillium tömege az alumínium tömegének kétharmada, ugyanakkor a fajlagos merevsége az acélnál hatszor nagyobb.

Produits_Alliages%2520CuBe_02_edited_edi
 

MI A BERILLIUM LEGGYAKORIBB ALKALMAZÁSI TERÜLETE?

Screenshot 2020-05-06 at 10.56.52.png

A berilliumot leggyakrabban 2% vagy kevesebb berilliumot tartalmazó réz-berillium (CuBe) fémötvözet előállítására használják. A réz-berilliumot a gyártás során szögletes és kör keresztmetszetű rúd, illetve cső, lemez és szalag alakban dolgozzák fel. A berilliumot tartalmazó ötvözeteket elektromos és elektronikus berendezésekben, orvosi berendezésekben, az energiakutatásban, tenger alatti szerkezetekben, műanyag öntőformákban, nyomáskapcsolókban, repülőgépekben, a repülőgépiparban, a kommunikáció területén, az autóiparban és a nehézgépgyártásban használják, ahol a megbízhatóság és a hosszú élettartam kritikus fontosságú.

 

A BERILLIUMNAK VALÓ KITETTSÉG LEHETSÉGES EGÉSZSÉGÜGYI HATÁSAI

image005.png

A berilliumot tartalmazó anyagok feldolgozása egészségügyi kockázatot jelenthet, ha nem követik a biztonságos gyakorlatokat, különösen a portermeléssel járó folyamatokban. A levegőben lévő berillium belélegzése az arra érzékeny személyeknél súlyos, akár végzetes tüdőbetegséget okozhat.

A berilliumtartalmú termékek gyártói és forgalmazói további egészségügyi, biztonsági és környezeti útmutatásokat tartalmazó biztonsági adatlapokat (SDS), termékinformációs lapokat (PIS) vagy biztonsági információs lapokat (SIS) készítenek, amelyeket el kell olvasni és értelmezni kell a berilliumtartalmú anyagokkal végzett munka megkezdése előtt. 

 

A BERILLIUMMAL DOLGOZÓK VÉDELME

Screenshot%25202021-02-11%2520at%252017_

A berilliumpor vagy -gőz levegőbe kerülését okozó műveletekhez kapcsolódóan expozíciószabályozó intézkedésekre, például helyi elszívóberendezés működtetésére van szükség. A munkavállalói expozíció a munkahelyi expozíciós határértéknél (OEL) nem látható, ezért levegőminta begyűjtésére van szükség, amit ipari higiéniai szakember vagy más képesített munkavédelmi szakember végezhet az alkalmazandó munkahelyi expozíciós határértékkel való összehasonlítás érdekében.

 

A BeST „Legyen felelősségteljes” programjának középpontjában a Berilliummal dolgozókat védő modell (BWPM) áll, amely a vezetőség és a dolgozók által egyaránt használt nyolc elemből áll.

A berilliummal kapcsolatos előírások

                           

                     Ne jusson a tüdőbe                              A munkaterületek legyenek tiszták

                           

                           

                     Ne jusson a bőrre                                 Ne jusson a ruhákra

                         

                           

                     Maradjon az eredeti helyén                 Maradjon a munkaterületen

                         

                           

                     Maradjon az üzem területén                 A dolgozók legyenek felkészültek

Screenshot%202021-02-11%20at%2016.41_edi
Screenshot%202021-02-11%20at%2016.41_edi
Screenshot%202021-02-11%20at%2016.41_edi
Screenshot%202021-02-11%20at%2016.41_edi
Screenshot%202021-02-11%20at%2016.41_edi
Screenshot%202021-02-11%20at%2016.41_edi
Screenshot%202021-02-11%20at%2016.41_edi
Screenshot%202021-02-11%20at%2016.42_edi

Magától értetődik, hogy ez a modell nem működik ugyanúgy minden esetben, ezért lehet, hogy a végfelhasználóknak a modell egészét vagy csak egy részét kell alkalmazniuk a munkahelyükön. Ennek a modellnek a sikere bizonyítja, hogy kivételes biztonsági teljesítményt lehet elérni a berilliummal végzett munka terén, ha az üzemeltetési vezető felelősséget vállal a biztonságért, a berilliummal dolgozókat védő modellt fegyelmezetten alkalmazzák, és a munkavállalók is aktívan részt vesznek a folyamatban.

 

A MUNKAHELYI EXPOZÍCIÓ SZABÁLYOZÁSA

Screenshot%202021-02-11%20at%2017.26_edi

A Berilliummal dolgozókat védő modell hasznos útmutatást és információkat nyújt az olyan létesítmények üzemeltetőinek, ahol a dolgozók berilliumot tartalmazó anyagokat kezelnek, és a műveletek lebegő részecskéket juttatnak a levegőbe. A modell ösztönzi a műszaki intézkedések és a munkahelyi gyakorlatokat szabályozó intézkedések alkalmazását, ideértve az egyéni védőeszközök használatát is a munkavállalók potenciális expozíciójának szabályozása érdekében. A helyzetnek megfelelően kell értékelni és bevezetni a porkibocsátás és a diszperzió korlátozását célzó expozíciószabályozási intézkedéseket, amelyek a berilliummal kapcsolatos munkaterületek tisztán tartását, a berilliumrészecskék tüdőbe, bőrre, ruházatra jutásának megakadályozását, valamint a berilliumrészecskék munkafolyamaton, munkaterületen és üzemen belül tartását szolgálják.A munkavállalókat ki kell képezni a biztonságos munkavégzésre.

Az expozíció csökkentésének elsődleges eszközei a műszaki intézkedések és a munkahely láthatóan tisztán tartása. A helyi elszívóberendezés alkalmazása, a folyamatok elkülönítése és a nedves feldolgozás gyakran hatékony eszközök a levegőbe kerülő részecskék képződésének szabályozására. Szükség lehet egyéni védőfelszerelésre, például légzőkészülékre, kesztyűre, védőruházatra és cipőhuzatra.

www.berylliumsafety.euoldalon, a BeST egy olyan, az expozíciós források meghatározására szolgáló eszközt biztosít, amely a művelet típusa szerint jellemzi a kockázati potenciált, és útmutatást nyújt a konkrét üzemeltetési aggályokkal kapcsolatban. Az eszköz munkavállalói képzési segédleteket is tartalmaz.

 
OSHA%20Healthy%20Workplaces%20logo_edite

A MUNKAVÁLLALÓK ORVOSI FELÜGYELETE

A munkaadóknak be kell tartaniuk az adott tagállamok által a foglalkozás-egészségügyi felügyeletre vonatkozóan előírt követelményeket. A BeST azonban azt javasolja, hogy minden olyan munkavállalót, aki a berilliumnak való expozíció jeleit vagy tüneteit mutatja, krónikus tüdőbetegségekkel foglalkozó orvos vizsgáljon ki. A tünetek között szerepelhet légszomj, tisztázatlan eredetű köhögés, fáradtság, fogyás, láz és éjszakai izzadás. Az európai országok kijelölték a munkahelyi biztonsági és egészségvédelmi fókuszpontokat, amelyek jellemzően az illetékes nemzeti hatóságok. A nemzeti fókuszpontok listája elérhető az angol nyelvű webhelyünkön.

 

A BERILLIUM FELHASZNÁLÁSI MÓDJAI, ELŐNYEI ÉS KRITIKUS ALKALMAZÁSAI​

Tulajdonságaik páratlan kombinációja miatt a berillium és a berilliumot tartalmazó anyagok a kereskedelmi és kormányzati célú felhasználásban egyaránt fontossá váltak. Ezek az anyagok egyedülálló előnyöket biztosítanak a társadalom számára, és olyan kritikus alkalmazási területeken használják őket, ahol a kudarc nem elfogadható. A berillium az EU számára kritikus fontosságú nyersanyag (CRM), és az első, 2011-es megjelenése óta szerepel az EU kritikus fontosságú nyersanyagokat tartalmazó listáján.

strip after pressed-1.jpg